Pages

Tuesday, February 22, 2011

Cupuaçu

Cupuaçu Theobrama grandiflorum adalah pokok berukuran sedang (tinggi 3-6m) hutan hujan tropika yang berkaitan dengan koko. Umum di seluruh lembah Amazon, itu secara meluas ditanamkan di utara Brazil, dengan pengeluaran terbesar di Pará 

Cupuaçu pohon biasanya berkisar 5-15 meter (16 hingga 50 kaki) tingginya, walaupun beberapa boleh mencapai 20 meter (65 kaki). buah Cupuaçu mempunyai kulit coklat  kayu, daun Daun-daunnya, sangat besar, mencapai panjang 50cm berwarna hijau dan berbunga dengan warna gelap-merah, dan akhirnya ia mulai membuahkan hasil. buah Cupuaçu yang lonjong, coklat, dan fuzzy, panjang 20 cm, sebiji buah hampir ke 1-2 kg, dan ditutupi dengan kulit keras tebal.

Pulp putih cupuaçu adalah unik harum manis dan asid aromatik,tetapi tidak mengandungi kafein yang ditemui di dalam koko. cupuaçu sering digunakan dalam dessert, jus dan gula-gula, ais krim seperti Sorvete (ais krim) de Cupuaçu selain di jadikan brandi di kenali sebagai "anggur cupuaçu"

Cupuaçu digunakan untuk sebagai makanan haiwan, dan benih, kerana tingginya kadar lemak mereka, yang sesuai untuk pengeluaran coklat (yang cupulate diketahui), sebagai pengganti biji koko. Dalam industri kosmetik, lemak benih itudijadikan asas untuk lotion dan lipstik.

No comments:

Post a Comment