Raspberry / frambos /
Raspberry adalah buah boleh dimakan dari banyak spesies tanaman dalam genus Rubus, yang sebahagian besar berada di Idaeobatus subgenus, Nama awalnya disebut spesies Eropah Rubus idaeus (dengan buah merah), dan masih digunakan sebagai nama standard Bahasa Inggeris
Contoh spesies raspberry di Idaeobatus subgenus meliputi:
* Rubus crataegifolius (Korean Raspberry)
* Rubus idaeus (Eropah Red Raspberry)
* Rubus leucodermis (Whitebark atau Western Raspberry, Blue Raspberry, Black Raspberry)
* Rubus occidentalis (Black Raspberry)
* Rubus phoenicolasius (Wine Raspberry atau Wineberry)
* Rubus strigosus (American Red Raspberry)
Raspberry ditanam untuk pasaran buah segar dan komersil sbg buah-buahan pure atau sebagai buah kering digunakan dalam pelbagai produk bahan makanan.
Secara tradisional, raspberry adalah tanaman pertengahan musim panas, tetapi dengan teknologi baru, kultivar, dan pengangkutan, mereka kini boleh diperolehi sepanjang tahun. Raspberry memerlukan sinar matahari cukup dan air untuk pembangunan yang optimum. Sedangkan tanah air adalah penting, basah dan berat atau pengairan kelebihan boleh membawa pada akar busuk
Dua jenis yang tumbuh dari raspberry yang sedia, jenis musim panas yang menghasilkan limpahan buah dua tahun sekali (floricanes) dalam waktu yang relatif singkat di pertengahan musim panas, dan double-atau "ever"-bearing plants, yang juga melahirkan beberapa buah pada tahun pertama (primocanes) di akhir musim panas dan gugur, serta tanaman musim panas di tahun kedua Raspberry boleh ditanamkan dari zon tahan panas 3 hingga 9.
tanaman Raspberry juga boleh dibahagikan ke dalam kategori berdasarkan warna; kelainan dapat menghasilkan buah kemerahan atau buah dalam nuansa kuning / emas, ungu, dan hitam.dan kategori popular adalah Amity, Latham, Meeker, Willamette, Fall Gold, Brandywine, dan Black Hawk
Raspberry secara tradisional ditanam di musim sejuk
Bunga-bunga boleh menjadi sumber utama manisan bagi lebah madu dan pendebunga lain.
Daun boleh digunakan segar atau kering dalam teh herba dan ubat. Mereka mempunyai rasa astringent, dan dalam jamu yang terkenal berkesan dalam mengatur mens.
raspberry beratnya sekitar 4 g, rata-rata dan terdiri daripada 100 drupelets, yang masing-masing terdiri dari jus dan biji pusat tunggal. pokok raspberry dapat menghasilkan beberapa ratus buah setahun. Tidak seperti blackberry dan dewberries, raspberry mempunyai teras berongga selepas dibuang dari tangkai
raspberry beratnya sekitar 4 g, rata-rata dan terdiri daripada 100 drupelets, yang masing-masing terdiri dari jus dan biji pusat tunggal. pokok raspberry dapat menghasilkan beberapa ratus buah setahun. Tidak seperti blackberry dan dewberries, raspberry mempunyai teras berongga selepas dibuang dari tangkai
Di Scotland, raspberry telah disilangkan dengan berry lain untuk menghasilkan buah dengan rasa yang unik. buah raspberry dan blackberry disilangkan di Balai Penelitian Tanaman Scotland untuk menghasilkan Tayberry
Raspberry mengandungi sejumlah besar antioksidan seperti pigmen antosianin berkaitan dengan perlindungan kesihatan yang berpotensi terhadap beberapa penyakit manusia
Struktur buah agregat memberikan sumbangan nilai gizi, seperti meningkatkan proporsi serat makanan, menempatkannya di antara makanan nabati dengan kandungan serat tertinggi diketahui, sampai serat 20% pada berat total. Raspberry merupakan sumber yang kaya vitamin C, dengan 30 mg per porsi 1 cawan (nilai harian sekitar 50%), mangan (nilai harian sekitar 60%) dan serat (30% nilai harian). Isi vitamin, B 1-3 asam folat, magnesium, tembaga dan besi cukup besar dalam raspberry
red raspberry
black raspbeery
gold raspberry
raspberry segar dalam sangat enak dibuat juice setelah di campurkan dengan blueberry dan jus orange selain di jadikan sos topping untuk wafel atau pancake
No comments:
Post a Comment