Pages

Sunday, July 18, 2010

lempeng cicah sambal tumis sardin

lempeng cicah sambal tumis sardin

bahan
2 cawan tepung gandum
air suam
garam

method

1. masuk kan garam ke dalam air dan kacau,kemudian curahkan ke dalam tepung
kacau rata jangan terlalu cair atau keras,agak2 eh

2.panas kan kuali non stik,titiskan sedikit sahaja minyak dan tuangkan sesenduk adunan,leperkan adunan seperti membuat toise


sambal tumis sardin

bahan
1 tin sardin botan
5 sudu besar cili mesin
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
air
garam

method

1.panaskan kuali,tumis bawang hingga naik bau,masuk kan cili kering
goreng hingga garing agar cili masak sempurna
2.tebuk tin sardin masukan sardin ke dalam sambal,kemudian masuk kan air ke dalam tin sardin (terpulang jika anda mahu sambal pekat atau cair) perah kan limau ke dalam air tersebut dan masukan ke dalam sambal
3. perasakan dengan garam dan hidang bersama lempeng..sedap woo

hadui..time tgk tv ade je benda nak mengunyah..dah hampir kul 9 malam ni..tapi lapar nye pasal,lempeng pun jadilah..kita wat sambal lebih sikit sok pagi leh wat kuih kodok cicah sambal ni lagi hehehe

No comments:

Post a Comment