Pages

Thursday, July 22, 2010

Kacang panjang

Kacang panjang / Vigna unguiculata sesquipedalis (L.) Verdc. / 

Tanaman kacang panjang merupakan tanaman semak, menjalar, semusim dengan tinggi kurang lebih 2,5 m.Batang tanaman ini tegak, lurus berwarna hijau muda,bunga berwarna putih ke ungguan
di setiap kuntum bunga akan mengeluarkan putik buah sebanyak 2 tangkai,buahnya berbentuk polong,berwarna hijau dan panjang 15 cm hingga 25 cm

kacang panjang di percayai kaya dengan  Serat dan  Mineral

di negara kta kacang panjang mudah di dapati selalunya di buat sayur goreng mahupun ulam,di kampung merua saya di negeri sembilan kacang panjang selalu di masukan ke dalam rendang cili padi bersama ayam
 di indonesia kacang panjang di gunakan dalam masakan sego pecel atau nasi pecel.

 

Disamping enak untuk dihidangkan sayur kacang panjang mengandungi serat yang tinggi. sesuai unutk penderiata diabetis selain kebaikanya seperti melancarkan  buang air besar dan menurunkan kadar kolesterol. Dalam 100 gram kacan panjang mengandungi kalsium 34 mg, fosforus 34 mg, zat besi 0,8 mg, karotenoid 422 mg, dan vitamin C21 mg.

No comments:

Post a Comment