Pages

Tuesday, June 22, 2010

Macadamia nut / kacang makadamia

Macadamia nut / kacang makadamia / 

Macadamia  adalah genus dari sembilan spesies dari tumbuhan berbunga dalam keluarga Proteaceae 

Nama-nama umum termasuk Macadamia, kacang Macadamia, Queensland kacang, kacang Bush, Maroochi kacang, Ratu Kacang-kacangan dan kacang bauple;  Adat Australia termasuk nama gyndl, jindilli, (Macadamia integrifolia) dan boombera.

Allan Cunningham adalah orang Eropah pertama yang menemukan tanaman Macadamia pada tahun 1828

Kacang makadamia juga dikenali sebagai Queensland nuts, kerana banyak tumbuh di daerah Queensland, Australia ahli botani Ferdinand von Mueller memberikan saintifik genus Macadamia iaitu dari  Dr John Macadam, seorang saintis dan direkodkan di Institute Filosofis Australia.

di Johor, Malaysia. Boo Yong Sia macadamaia di katakan ditanam 12.000 pokok di 400 hektar (1.6 km 2) dari awal 2001

kulit kacang macadamia sangat keras,pokok kacang macadamia dapat menghasilakan kacang hingga 70 tahun

kacang ini manis, beraroma lembut dan berlemak, makadamia biasa digunakan sebagai campuran sajian 

Minyak makadamia digunakan untuk melengkapi hidangan ikan atau sayuran, dengan memercikkannya di atas hidangan
Kacang makadamia mengandungi kandungan lemak sihat (70 %), tetapi rendah protein (8 %).  Selain itu, makadamia kaya kalsium, zat besi, fosforuros, magenesium, dan tiamin.

antara khasiat macadamia terbukti dapat membantu pemulihan ketagihan alkohol, memulihkan gangguan hati/liver, mengatasi anemia dan meningkatkan kesihatan secara umum dengan memperbaiki sistem kekebalan tubuh.

No comments:

Post a Comment