Macadamia nut / kacang makadamia /
Macadamia adalah genus dari sembilan spesies dari tumbuhan berbunga dalam keluarga Proteaceae
Macadamia adalah genus dari sembilan spesies dari tumbuhan berbunga dalam keluarga Proteaceae
Nama-nama umum termasuk Macadamia, kacang Macadamia, Queensland kacang, kacang Bush, Maroochi kacang, Ratu Kacang-kacangan dan kacang bauple; Adat Australia termasuk nama gyndl, jindilli, (Macadamia integrifolia) dan boombera.
Allan Cunningham adalah orang Eropah pertama yang menemukan tanaman Macadamia pada tahun 1828
Kacang makadamia juga dikenali sebagai Queensland nuts, kerana banyak tumbuh di daerah Queensland, Australia ahli botani Ferdinand von Mueller memberikan saintifik genus Macadamia iaitu dari Dr John Macadam, seorang saintis dan direkodkan di Institute Filosofis Australia.
kulit kacang macadamia sangat keras,pokok kacang macadamia dapat menghasilakan kacang hingga 70 tahun
kacang ini manis, beraroma lembut dan berlemak, makadamia biasa digunakan sebagai campuran sajian
Minyak makadamia digunakan untuk melengkapi hidangan ikan atau sayuran, dengan memercikkannya di atas hidangan
Kacang makadamia mengandungi kandungan lemak sihat (70 %), tetapi rendah protein (8 %). Selain itu, makadamia kaya kalsium, zat besi, fosforuros, magenesium, dan tiamin.
antara khasiat macadamia terbukti dapat membantu pemulihan ketagihan alkohol, memulihkan gangguan hati/liver, mengatasi anemia dan meningkatkan kesihatan secara umum dengan memperbaiki sistem kekebalan tubuh.
antara khasiat macadamia terbukti dapat membantu pemulihan ketagihan alkohol, memulihkan gangguan hati/liver, mengatasi anemia dan meningkatkan kesihatan secara umum dengan memperbaiki sistem kekebalan tubuh.
No comments:
Post a Comment